Relatív páratartalom szabályzás

A relatív páratartalom szabályzása fontos, mivel túl magas vagy túl alacsony páratartalom káros hatással lehet az emberek egészségére és a környezetre.

A relatív páratartalom szabályzás egy olyan folyamat, amely során a levegő nedvességtartalmát szabályozzák annak érdekében, hogy megfelelő szinten tartsák a helyiség vagy épület belső környezetét. A relatív páratartalom azt mutatja meg, hogy a levegőben mennyi vízpára van jelen ahhoz képest, hogy a levegő maximális mennyiségű vízpárt tartalmazhatna a jelenlegi hőmérsékleten. Például, ha a relatív páratartalom 50% és a hőmérséklet 25°C, akkor ez azt jelenti, hogy a levegőben van vízpára, de még nem érte el a maximális mennyiséget, amit ilyen hőmérsékleten elbír.

A relatív páratartalom szabályzása fontos, mivel túl magas vagy túl alacsony páratartalom káros hatással lehet az emberek egészségére és a környezetre. A túl alacsony páratartalom kiszáríthatja a bőrt és a nyálkahártyákat, ami kellemetlen tüneteket okozhat, például száraz bőrt és irritációt a szemekben vagy az orrban.

A relatív páratartalom szabályzásához ipari páraérzékelőt/jeladót használunk, amely segítségével mérni lehet a levegőben lévő vízpára mennyiségét.

A relatív páratartalom szabályzást számos területen alkalmazzák, ahol fontos a megfelelő belső klíma biztosítása. 

Néhány példa: 

 1. Irodák, gyártóegységek munkaterületei:
  Az épületekben a relatív páratartalom szabályzása segít megelőzni a penészgomba és a poratkák megtelepedését, amelyek károsíthatják a szerkezetet, valamint allergiás tüneteket okozhatnak az embereknek. Általában klímaberendezéseket használnak a levegő hőmérsékletének és páratartalmának szabályozására, de az alacsony páratartalmú helyiségekben gyakran szükséges a magasnyomású hideg pára légtérbe juttatása. 

 2. Élelmiszeripar:
  Az élelmiszeriparban a relatív páratartalom szabályzása fontos a termékek minőségének és biztonságának megőrzése érdekében. 

 3. Gyógyszeripar:
  A gyógyszeriparban a relatív páratartalom szabályzása létfontosságú a gyógyszerek minőségének megőrzése érdekében. 

 4. Múzeumok, irattárak:
  A relatív páratartalom szabályzása fontos a művészeti tárgyak, fontos iratok megőrzése érdekében, mint például festmények, szobrok, antik bútorok, hivatali okiratok stb. 

 5. Egészségügy:
  Az egészségügyi intézményekben fontos a megfelelő relatív páratartalom szint fenntartása a betegek és az egészségügyi dolgozók komfortérzetének és egészségének megőrzése érdekében. A túl alacsony páratartalom például kiszáríthatja a betegek nyálkahártyáit és bőrét, ami fokozhatja a fertőzés kockázatát.

 6. Színház, opera:
  A színházban a száraz levegő kellemetlen az énekesek, a színészek és a közönség számára. A komfortérzethez szükséges páratartalmat be kell állítani, hogy megelőzzük a szájszárazságot és az egyéb hangproblémákat az élő előadások során.
  Az általános környezeti kényelem mellett a színházi párásító rendszer segít csökkenteni a levegőben lévő por mennyiségét, amely bosszantó lehet a színészek, táncosok és énekesek számára.
  ÁLTALÁNOS KÉNYELEM
  A megfelelő páratartalom komfortosabbá teszi a környezetet és védi a légutakat, így a színészek, énekesek, táncosok és zenészek jól érzik magukat a munkahelyükön és persze a „közönségélmény ” miatt is fontos.
  A MEGFELELŐ PÁRASZINT
  A megfelelő környezet megteremtése szigorú folyamat. A fúvókák nem lehetnek láthatóak, és kerülni kell a maradék vízcseppeket. Mivel minden színház egyedi, a menedzserekkel együtt azon dolgozunk, hogy a közönség, és az előadók számára a lehető legjobb páratartalmat biztosítsuk. HATÉKONY MEGOLDÁS:
  A gyenge és homályos hangok, az orr-, száj- és szemszárazság, égő irritáció, fájdalom ellen. Valamint csökkenti a levegőben szálló por magas koncentrációját és biztosítja a megfelelő páratartalmat a fapadlókban és bútorokban.

Színház és Opera párásítás
UV szűrés, csírátlanítás, páratartalom szabályozás

Partnereink véleménye relatív páratartalom szabályzó technológiánkról

Relatív páratartalom szabályzó berendezéseink és termékeink

Információ és rendelési lehetőség a webáruházunkban: www.hutes-futes.hu