Pincészetek- és borospincék párásítása, páratartalom szabályozása

A pince fő feladata egy bizonyos mikroklíma fenntartása az év bármely szakában.

Borospince párásítás

A pince fő feladata egy bizonyos mikroklíma fenntartása az év bármely szakában. A borospincék hőmérséklet-, és páratartalom változása éves szinten jelentős, ami a borkészítés folyamatát nagyban befolyásolja.

A borospincék hőmérsékletváltozása és a páratartalom változása éves szinten jelentős, ami a borkészítés folyamatában problémákat okozhat. Az úgynevezett „pincehideg” kialakulásában, a párolgásnak van komoly szerepe. A megfelelő helyre elhelyezett hőmérőszonda segítségével mért talajhőfok és a pincehőfok közötti különbséget a fal- illetve kőzetstruktúrából kipárolgó víz okozza, ugyanis a párolgás hűtéssel jár.

Ha a borospince kialakítása és adottságai nem biztosítják az optimális mikroklímát, a páratartalmat és szellőztetést szabályozni kell. Az általános légkondicionáló berendezések szárítják a levegőt. Az alacsony páratartalom miatt a fahordók kiszáradnak, ez minőségi és anyagi veszteséget okoz, nem beszélve a termelési időről. Emellett, a mai modern módszerek elterjedésével – mint amilyen az irányított erjesztéses technológia is-, a mesterséges hűtés mind fontosabb szerephez jut a bortermelés folyamatában.

A TecnoCooling párásító rendszerek használata rengeteg előnnyel jár a borospincék termelékenységének fokozásában, alkalmazásával egyszerűen szabályozható a páratartalom és hőmérséklet.

 

Pincék borászati és bortárolási szempontok szerint felsorolt, javasolt páratartalma

A relatív páratartalom fontosságát, szerepét mutatja az alábbi felsorolás

• Tölgyfahordós érlelés
Új hordók esetében: 79–88%, 15–12 °C levegőhőfoknál. Ha a páratartalom magasabb, akkor a hordó hamar penészedni kezd. Ha alacsonyabb, akkor egyrészt a borból a faanyagon keresztül kipárolgás indul meg, amely számottevő folyadékveszteséget okozhat, másrészt hajszál repedések keletkezhetnek a hordó felületén.

  • Tárolás régi fahordókban
    70–90%, 11–15 °C. 87% fölött azonban már jelentkezhet a penészedés veszélye, amennyiben nem kezeljük a hordókat. Különösen 60% alatt ugrásszerűen növekszik a folyadékveszteség.
  • Tartályos érlelés és tárolás
    Szabályozott hőfokon: 40~80%. A modern tartályok hűthetőek, így a légtér hőfoka nem játszik akkora szerepet, mint egyéb esetekben. Itt az alacsonyabb páraértékek a levegő tisztasága – kisebb csíraveszély miatt fontosak.

    • Palackos érlelés és tárolás (parafa dugós palackok)
    Mivel a dugón keresztüli kipárolgás, alkohol, illetve folyadékvesztés itt is felléphet, a javasolt értéktartomány 72–85%, a hőmérséklet függvényében.

A Tecnocooling párásító készülékkel természetes és gazdaságos úton megoldhatók mindazon problémák, melyek a borospincékben lévő nedvesség, illetve a helyes hőmérsékleten tartást akadályozzák. A rendszer által képzett páraköd 5-10 mikron közötti cseppekből áll, melyek a levegőbe kerülve azonnal elpárolognak, a hordókon és egyéb felületeken történő kicsapódás nélkül. A hordók a levegő optimális páratartalomszintje mellett nem száradnak ki.
A hűtési-párásítási rendszer a borkészítés érlelési folyamata során is fontos szerephez jut.

Azok a borászok, akik modern párásító készüléket használnak, az első osztályú borok területén nagyobb visszatérülést tapasztaltak mind minőségben, mind mennyiségben.

A TecnoCooling párásító rendszerekkel kiszámítható, jobban kezelhető az a folyamat, ami a jó minőségű bor készítésének feltétele.  A rendszer alacsony fenntartási költségei egy fontos aspektusa a párásításnak, ha összehasonlítjuk más, a környezeti tényezők kontrollálására kifejlesztett megoldásokkal. Az energiaköltségek alacsonyak, a beszerelés egyszerű és gyors.

 

Előnyök:

  • biztosított az állandó páratartalom
  • növelhető a borospincék általános termelékenysége 
  • optimális párásítás: megszűnik a fahordók kiszáradásának veszélye
  • megakadályozható a borok természetes párolgása
  • segít a megfelelő hőmérséklet megtartásában
  • a hagyományos hűtési technológiákkal szemben nagyságrendekkel kisebb a működtetési költség 

Teljes kontroll:

A rendszer különböző elektronikus vezérlésű feladatokat is támogat, köszönhetően azoknak a speciális eszközöknek, mint a termosztát, a páratartalom-mérő vagy az időzítő. A készülék a külső környezeti változásoktól függetlenül egész nap biztosítja a megfelelő körülményeket, a párásítás minden szempontból szabályozott.

A párásító rendszerek élettartamát és a munkavédelmi környezeti előírások figyelembevételével az alábbi megoldásokat javasoljuk a párásítás kiépítés mellett: vízminőséget javító berendezések (víztisztaságot garantáló mechanikai szűrők, bakteriális fertőzéseket megelőző UV szűrők, vízkő képződést megelőző ioncserés vízlágyítók, teljesen tiszta vizet előállító fordított ozmózisos RO vízkezelők).

A berendezés működési költségei rendkívül alacsonyak. A rendszer működését kis vízfogyasztás és alacsony elektromos energiafelhasználás jellemzi, a készülékbe fektetett tőke így hamar megtérül.

 

A weblap és annak tartalma a Tecnocooling Kft. tulajdonát képezi és a szerzői jog törvényeinek és nemzetközi egyezmények védelmében áll. A weblapon megjelentetett tartalom, az ott publikált cikkek mind a Tecnocooling Kft. kizárólagos szellemi tulajdonát képezik.
tecnocooling_Fritz_pince_szekszard
tecnocooling_Fritz_pince_szekszard
figula_pinceszet_balaton
tecnocooling_boraszatok_olaszorszag
tecnocooling_uveghazak_olaszorszag
Figula_pincészet_Balaton

Borospince párásítás referenciáink

Azok a borászok, akik modern párásító készüléket használnak, az első osztályú borok területén nagyobb visszatérülést tapasztaltak mind minőségben, mind mennyiségben.

Partnereink véleménye borospince párásítás technológiánkról

A legnagyobb odafigyeléssel nevelt szőlő, annak lelkiismeretes feldolgozása, a borosgazda szakmai tudása, kifinomult érzéke szükséges a legjobb borok előállításához. De természetesen sokat számítanak a klímaértékek a borpincében. A Figula Pincészetben, a hagyományok tisztelete mellett munkánk során felhasználjuk a legkorszerűbb technikai és technológiai lehetőségeket. A Tecnocooling Kft. automatizált párásító rendszere is segíti borainkat optimálisan fejlődni és különleges minőségüket elérni.
Figula Mihály - Figula Pincészet | figula.hu

Borospince párásító és párahűtő berendezéseink és termékeink

Információ és rendelési lehetőség a webáruházunkban: www.hutes-futes.hu