Vízlágyítás

A Tecnocooling ipari magasnyomású páratartalom szabályozás egyik javasolt rendszer eleme a vízlágyító.

Vízlágyítás IPARI MEGOLDÁSOK

A vízlágyítás talán az egyik legelterjedtebb vízkezelési és víztisztítási mód Magyarországon. Erre azért van olyan gyakran szükség, mert vizeink többsége felszín alatti, és a kőzeteken átszivárgó vízbe sok kálcium és magnézium oldódik be, ami vízkeménységet okoz. Az oldott fémsók kiválnak a vízből és megindul a vízkőképződés a párásító fúvókákban, a párásító rendszerben.
Ennek következtében élettartamuk csökken, hatásuk romlik.

Vízlágyítási feladatokra különböző típusú vízlágyító berendezések léteznek, amelyek a víz keménységét okozó kalcium és magnézium ionokat eltávolítják, pontosabban lecserélik vízkeménységet nem okozó nátrium ionokra. A kisebb háztartási vízlágyító berendezések és az ipari vízlágyító berendezések nem sokban, általában csak méretükben különböznek egymástól.

A Tecnocooling ipari magasnyomású páratartalom szabályozás egyik javasolt rendszer eleme a vízlágyító, a párásító rendszerben használt precíziós kúppalást fúvókák miatt.
A vízművek és minden létesítmény aki ivóvíz minőségre kötelezett, a mindenkori hatályos rendeletben előírt ivóvízminőséget kell betartania, ami sokszor igen kemény vizet jelent, ugyanis a határérték 350mg/l CaO, vagyis 35nk°. Ez a határérték viszont már igen magas kálcium és magnéziumot jelent, még ha ennek a feléről 17-18nk°-ről is beszélünk, kemény víznek számít, komoly lerakódásokat okozva. Van, hogy nem a hatályos ivóvíz rendelet, vagy a kellemetlen vízkövesedés következményei miatt, hanem az alkalmazott technológia miatt van szükségünk szinte teljesen lágyvízre.

Minden esetben vízlágyító berendezést alkalmazunk, csak más paramétereket használva. A vízlágyítás során nem változtatjuk meg a víz összes sótartalmát, ugyanis az esetek nagy többségében egy úgynevezett nátrium ioncserélő módszert alkalmazunk. Ez azt jelenti, hogy egyes ionokat, jelen esetben a kálcium-magnézium ionokat kicseréljük más, pl. nátrium ionokra. A víz agresszivitása akkor jelentkezik, amikor a víz sóháztartását megbontjuk, egyes, vagy akár az összes ásványi sótartalmat kivonjuk a vízből anélkül, hogy ezek helyére más ionokat tennénk.

Automatizált páratartalom szabályozó rendszerünkben használt  0,15-0,50 mm furatátmérőjű fúvókák, egyes rendszerelemek vízkő elleni védelméhez szükséges a megfelelően méretezett és rendszeresen ellenőrzött vízlágyító készülék használata.

Signal Print Nyomda Jászberény
Signal Print Nyomda Jászberény

Vízlágyítás referenciáink

Az ipari folyamatok során a vízlágyítás hatékonyságának és megbízhatóságának biztosítása érdekében fontos a rendszeres karbantartás és ellenőrzés.

Partnereink véleménye vízkezelési technológiánkról

A Heidelberg Magyarország Kft. és a Tecnocooling Kft. kapcsolata 2009-ben kezdődött a Keskeny nyomda vízkezelésének kísérletével. Azóta sok nyomdacsarnok párásításában és vízkezelésében működtünk hatékonyan együtt, az offset nyomdák minőségi munkájához jó szívvel ajánljuk az iCool gépterem páratartalom szabályzási és vízkezelési megoldásait.
Rátkai Péter - Heidelberg Magyarország Kft.

Vízkezelő berendezéseink és termékeink

Információ és rendelési lehetőség a webáruházunkban: www.hutes-futes.hu