Csarnokhűtés

Csarnokhűtés párásítással, páratartalom-szabályozás, pormegkötés

Csarnokhűtés párásítással

Az ipari párásító rendszerek nagy helyiségek – ipari csarnokok, szerelőműhelyek, raktárak – hűtését oldják meg hatékonyan, egyúttal lehetőséget nyújtanak a levegő páratartalom szabályozására is.

A csarnokhűtéssel az ipari épületekben, például gyárakban, raktárakban a tér hűtését biztosítjuk.
Ezek a rendszerek a gyakorlatban nagy teljesítményű kompresszorokat, érzékelőket, az automatizálást biztosító vezérlőket és egyéb magasnyomású rendszerelemeket tartalmaznak, amelyek segítségével a csarnokban szükséges hőmérsékletet, páratartalmat szabályozzuk.

A csarnokhűtés lehet központi, az egész épületet lefedő hűtőrendszer, vagy helyi, amely csak bizonyos területeket, munkaállomásokat érint. Az ipari csarnokhűtés fontos része a termelési folyamatok kiszámítható működésének, a munkavállalók kényelme és a termékek minőségének megőrzése mellett.

A folyamatosan szellőztetett, illetve nagy légterű ipari  csarnokok megfelelő hűtése  hagyományos klímaberendezésekkel szinte lehetetlen feladat.
A cégünk által
forgalmazott és szerelt evaporatív elven működő párásító-hűtő berendezésekkel  tökéletesen megoldható a légterek hűtése, akár úgy is, hogy a csarnoknak csak egy része hűtött, ahol a munkaállomások vannak.

Munkavédelmi szempontból is fontos tényező az ideális hőmérséklet:

„A hőmérséklet olyan tényező, amely az összes munkahely biztonságát befolyásolja, legyen az akár beltérben, akár kültéren.
A zárttérben dolgozók is érintettek a hőhatásokkal (pl. gyártóüzemek, raktárak, fémfeldolgozók, öntödék, konyhák, stb.) ahol a magas hőmérséklet akár magából a tevékenységből is származhat.
A magas hőmérsékletű munkakörnyezet nem csak növeli a sérülések vagy betegségek valószínűségét, hanem hozzájárul a munka lassabb üteméhez is. Tanulmányok szerint a munkavállalók termelékenysége 25 °C fölött két fokonként több mint 1% -kal, 33 ° C-nál, vagy annál magasabb hőmérsékleten 16,6% -kal csökken.
A megemelkedett testhőmérséklet ingerlékenységet és frusztrációt okoz, ami gondatlansághoz vagy agresszív viselkedéshez vezethet, amely veszélyezteti a munkavállalót és a munkavégzés biztonságát is.”

Premium Safety Munka- és Tűzvédelmi Kft.

Mit ír elő a jogszabály a munkáltatónak a zárttéri munkahelyeken?

Vonatkozó jogszabály: 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet, 7.§, illetve 2. számú melléklet, 1. sz. táblázat

A fixen telepített Tecnocooling magasnyomású párahűtés, a speciálisan erre a célra kifejlesztett  nagynyomású szivattyú  által a légtérbe porlasztott rendkívül apró vízcseppek azonnali elpárolgásán alapul. Az evaporáció (párolgás) közben a halmazállapot változáson átmenő víz a körülötte lévő levegőből a párolgáshoz szükséges hőenergiát elvonja, ezzel hűtve környezetét. Az evaporatív, más néven adiabatikus folyamathoz, a szivattyút tápláló elektromos energián kívül, többletenergia felhasználása nem szükséges. Ennél fogva a hagyományos klímaberendezésekhez viszonyítva párahűtő rendszereinkkel bizonyos hőmérsékletig (+24 – +26 Celsius fokig) töredék energia-bevitellel megoldható a nagy légterek hőmérséklet csökkentése.

Mobil adiabatikus csarnokhűtés iCooler készülékekkel

Az evaporatív vagy más nevén adiabatikus hűtési technológia, egy olyan modern, környezetarát megoldás mely kiválóan alkalmas nagyobb terek hűtésére. A hagyományos légkondicionáló rendszerekhez képest az evaporatív hűtőberendezés jóval költséghatékonyabb és fenntarthatóbb hűtési, csarnokhűtési megoldást jelent,  hűtőközeg (pl. gáz) használata nélkül dolgozik.

Az evaporatív hűtés lényege, hogy a víz párolgása során hőt von el környezetétől, ezért a relatív hőérzet csökken.

Mit tud az evaporatív csarnokhűtő berendezés?

 • Az iCooler hordozható csarnokhűtő rendszer párologtató hűtőkészülék, mely 50-250 m2 szabad terület hatékony lehűtésére képes
 • Környezetbarát, működése során nem használ fel és nem bocsát ki magából semmilyen mérgező vagy egyéb káros anyagot, mivel a levegő a hűtőközeg
 • A működés során a ventilátor elé helyezett lamellák jobbra-balra való mozgatásával a hideg levegő jól irányítható
 • Nem kötelező a csukott ablak, nyitott térben, vagy akár szabadtéren is hatékonyan hűt
 • Nem szárítja a levegőt
 • A berendezés távirányítással működik

Akik már használják ezt a hűtéstechnológiát:

 • Országos Dohányboltellátó Kft. (11 telephely) raktárcsarnok hűtése
 • Ózdi Acél Művek munkaállomás hűtése
 • Baker Hughes (Fót) munkaállomás hűtése
 • OI Hungary Kft. (Orosházi üveggyár) munkaállomás hűtése
 • Debreceni Egyetem (Növényélettani és Biotechnológiai Tanszék) üvegház hűtése
 • Regál Nyomdaipari és Kereskedelmi Kft. munkaállomás hűtése

Rendszereink könnyen szerelhetők, karbantartási igényük csekély. Az ipari párosítás és a csarnokhűtés által képviselt műszaki megoldások minden szempontból megfelelnek a mai környezetbarát technológiai elvárásoknak, az energiatudatos gondolkodásmóddal párhuzamosan az és költséghatékony klimatizálás rengeteg helyen a csarnokhűtés, munkaállomás hűtés megkerülhetetlen része lett.

Csarnokhűtés előnyei:

 • Bekapcsolás után azonnali hőmérsékletcsökkenés
 • Zónahűtés megoldható mindkét módszerrel (telepített, mobil)
 • Por és szagmegkötésre is alkalmas
 • Termelékenység növekszik a magasabb komfortérzet függvényében
 • Jelentős energiamegtakarítás a hagyományos klíma berendezésekhez képest
 • Relatív olcsó, egyszerű, környezetbarát üzemeltetés

A weblap és annak tartalma a Tecnocooling Kft. tulajdonát képezi és a szerzői jog törvényeinek és nemzetközi egyezmények védelmében áll. A weblapon megjelentetett tartalom, az ott publikált cikkek mind a Tecnocooling Kft. kizárólagos szellemi tulajdonát képezik.

Baker Hughes Fót Munkaállomás hűtés
parahutes_faipari_tecnocooling
LEAR Tecnocooling munkaállomás hűtés
Ipari pára hűtés Tecnocooling
párásítás_mobillal_iCooler_Tecnocooling

Csarnokhűtés referenciáink

A párásítás ipari csarnokhűtés esetén már önmagában is gazdaságosabb, mint a hagyományos klímaberendezések üzemeltetése, ugyanakkor kedvezően befolyásolja a dolgozók közérzetét és a késztermék minőségét is használatával csökkenthető a selejt mennyisége, gazdaságosabb a gyártási folyamat.
Hatékony és energiatakarékos módja a hőmérséklet csökkentésének.

Partnereink véleménye csarnokhűtő technológiánkról

2022-ben építettük ki az egyik csarnokunkban a ventilátorral kombinált párahűtést. A rendszer zökkenőmentesen üzemel, jelentősen csökkentette a hőmérsékletet a munkaállomásokon.
Trivium Packaging - Hubay Máté
A TecnoCooling Kft. a Wescast Hungary Oroszlányi gyártó csarnokába nagy nyomású párásító, párahűtő rendszert telepített. A rendszer több mint 10 ceslius fokkal! csökkentette a hőmérsékletet a munkaállomásokon, és a por jelentős részét is megköti.
Westcast Hungary Zrt. - Oroszlány

Csarnokhűtési berendezéseink és termékeink

Információ és rendelési lehetőség a webáruházunkban: www.hutes-futes.hu