Faipari párásítás és párahűtés

A faipari páratartalom biztosítása a tárolástól a késztermék csomagolásáig meghatározó fontosságú.

Párásítás a faiparban

Az optimális relatív páratartalom beállítás, konstans biztosítása és csarnok területén homogén eloszlása nélkül nem képzelhető el a ma nívós faipari technológia. Alacsony páratartalom esetén a faanyag kiszárad, aminek a következménye: reped, vetemedik, „szétcsattan”. A faanyag nedvességtartalma egyenes korrelációban van a légnedvességgel.

A faipari páratartalom biztosítása a tárolástól a késztermék csomagolásáig meghatározó fontosságú. A fa mechanikai megmunkálásán kívül a felületkezelésnél, lakkozásnál, fényezésnél, festésnél sem mellékesen a pontosan beállított relatív páratartalom. Mind a vizes mind az oldószerek festékek száradásakor a gyártó által meghatározott páratartalmon érhető el a tökéletes: a festék megfolyása terülése, buborékosodása mind kedvező páratartalmi értékekre vezethetőek vissza. A vizes alapú lakkok száradása fentről lefelé (kívülről befelé) történik. Ezért is fontos, hogy a faanyag nedvességtartalma egyenletes legyen.

Legfontosabb területek:

 • nyílászáró gyártó párásítás
 • bútoripar páraszabályozás
 • parketta üzem párásítás
 • furnér párosítás
 • felületkezelő falak környezeti páratartalom szabályozása

Szakmai állásfoglalás a faipari párosítás fontosságáról:

„A lakkozó helyiség hőmérsékletére vonatkozó előírások lakkgyártóként eltérhetnek, de az optimális munkahőmérséklet 18 és 25 C között van. Ugyanez a környezeti hőmérséklet-tartomány az irányadó a lakkozott alkatrészek száradási idejére is. A levegő nedvességtartalma a lakkozási folyamat során erősen befolyásolhatja a lakkok lefolyási és terülési tulajdonságait. Például 70 relatív páratartalom felett% megnövekszik a lakk száradási ideje, mely a függőleges felületeken a lakk megereszkedéséhez vezethet. A levegő nedvességtartalmából keletkezett hibák elkerülése végett, a 45 és 65% közötti relatív páratartalom javasolt. Az optimális kezelési és száradási körülmények elérése gondoskodni kell a légcseréről, a levegő fűtéséről vagy hűtéséről, illetve párásításáról vagy páramentesítéséről. A műszaki adatlapon ajánlott szárítási időt be kell tartani! A festőműhely legyen megfelelően előkészítve, amennyire lehetséges, legyen por- és forgácsmentes!”

Forrás: dds, 2014. augusztus, Remmers Ungarn Kft. 

Hazánkban az év kétharmad részében alacsony a relatív páratartalom, ami – a minőség megtartása mellett – megnehezíti a faanyag megfelelő feldolgozását, kezelését, tárolását. A páratartalom-szabályozás fontosságát az élet számos más területén is magától értetődőnek tekinthetjük, a faipari jelentősége sem kisebb.  A kibocsájtott páramennyiség szabályozható, a páraszemcsék a szálló porszemcsékhez tapadva azokat a talaj felé irányítják, ily módon hatásosan eltávolítják a levegőből a 0,1-1000 mikron méret közötti, belélegezhető részecskéket: magas páratartalmú levegőben a vízrészecskék a szálló port azonnal megkötik. A Tecnocooling nagynyomású párásítási megoldás hozzájárul a fafeldolgozásban- és festésben dolgozó alkalmazottak humán-komfortjának javításához:

 • a nagynyomású fúvókán 4-10 mikron nagyságú vízcsepp méretre porlasztott pára leszorítja a szálló port a műhelyben
 • nyári melegben (hőségben) adiabatikus módon (párolgási hőelvonás elvén) csökkenti a gyártócsarnok hőmérsékletét, ezáltal kedvezőbb munkakörülmények érhetőek el
 • a szálló por szárítja a levegőt, melynek munkavédelmi határértéke: 40% relatív páratartalom. A párásítás révén nő a csarnok légnedvessége, a technológiai előírások betartása  a munkavállalók egészségi körülményeit is javítja

Szakmai állásfoglalás a szálló por munkavédelmi kötelezettségéről:

„Magyarországon a veszélyes anyagokkal szemben, ahová a keményfa porokat is sorolják, kizárólag FFP3 kategóriájú egyéni légzésvédő eszközök használhatók, amelyek az Európai Közösség országaiban notifikált vizsgáló laboratóriumban elvégzett EK típusvizsgálat alapján, notifikált minősítő intézmény által kiadott EK típustanúsítvánnyal rendelkeznek. A részecskeszűrő félálarcok, szelepes szűrő félálarcok egyszer használatosak, védelmi idejük előre nem határozható meg, több tényező mellett leginkább a munkatér levegőjében lévő légszennyezők koncentrációjának a függvénye. 

Forrás: A VegyiProp Kft. 2015. február 3-án megrendezett konferenciájának előadásanyagai

A Tecnocooling Kft. által forgalmazott párásító rendszerek a gyártási folyamatnak megfelelő páratartalom szintre képesek beállítani a relatív páratartalmi értéket 1%-os pontossággal. Így akár műhelyenként, csarnokrészenként külön-különszabályozható a páratartalom szintje. A vezérléshez PLC megoldásokat javaslunk, a zónákat pedig nagynyomású mágnes-szelepekkel szabályozzuk. A páratartalom mérése nagy hatótávolságú szondákkal történik, melyek a jelet a központi vezérlő automatikába (PLC) juttatják. A PLC LCD kezelőfelületen keresztül programozható a párásító rendszer. A nagynyomású szivattyúk inverterrel és frekvenciaváltóval készülnek, ezáltal biztosítva az éppen működő rendszer tökéletes vízellátását többlet energia felhasználás nélkül. A rendszerek teljesen automatizáltak, emberi felügyeletet nem kívánnak csak átprogramozáskor!

A faipari párásító rendszer legfontosabb előnyei:

 • selejt mennyiségének visszaszorítása 60-90% mennyiségben
 • minőség javulása
 • szálló por okozta problémák megszüntetése
 • javuló munkakörülmények
 • robbanásveszélyes csökkentés
 • tűzveszélyes csökkentése akár 70%-kal
 • precízebb felületkezelés, kisebb festékveszteség 

A párásító rendszerek élettartama és a munkavédelmi környezeti előírások betartásával az alábbi megoldásokat javasoljuk a párosítás kiépítése mellett: vízminőség javító berendezések (víztisztaságot garantáló mechanikai szűrők, bakteriális fertőzéseket megelőző UV szűrők, vízkő képződést megelőző ioncserés vízlágyítók, teljesen tiszta vizet előállító fordított ozmózisos RO vízkezelők)

A berendezés működési költségei rendkívül alacsonyak összevetve a gőzlándzsás- ultrahangos- vagy sűrített levegős párásító rendszerekhez képest. A rendszer működését kis vízfogyasztás, és alacsony elektromos energia felhasználási jellemzi, a készülékbe fektetett tőke így hamar megtérül.

A weblap és annak tartalma a Tecnocooling Kft. tulajdonát képezi és a szerzői jog törvényeinek és nemzetközi egyezmények védelmében áll. A weblapon megjelentetett tartalom, az ott publikált cikkek mind a Tecnocooling Kft. kizárólagos szellemi tulajdonát képezik.

parahutes_faipari_tecnocooling
Faipari párásítás Tecnocooling
Faipari párásítás Tecnocooling

Faipari párásítás és párahűtés referenciáink

A folyamatosan szellőztetett ipari csarnokokban, műhelyekben a munkaállomások hűtésére legideálisabb eszközök a cégünk által forgalmazott és szerelt evaporatív elven működő párásítással hűtő berendezések. A hűtő hatás mellett a légnedvesség növelésére, illetve megfelelő páratartalom beállítására is alkalmasak rendszereink, ez különösen előnyös olyan ipari szektorokban, ahol az előállított termék nedvességtartalma mind a feldolgozáskor, mind a késztermék tárolásakor a minőség szempontjából igen lényeges.

Faipari létesítményeket párásító és párahűtő berendezéseink és termékeink

Információ és rendelési lehetőség a webáruházunkban: www.hutes-futes.hu