Nyomda- és papíripari párásítás

Az ipari párásítás nyomdai felhasználása

Párásítás a nyomda- és papíriparban

A nyomdai késztermék minőségét nagyban befolyásolja a felhasznált papír nedvességtartalma. A természetes eredetű, rostos anyagok a levegő nedvességtartalmának változása hatására reagálnak. Az ásványi eredetű építőanyagok, a beton és a tégla is hasonlóan viselkednek, de rostos anyagok esetében ez méretváltozással is járhat, különösen faanyagok esetén. 
A gyakorlatban fontos tudni, hogyan változik a fa nedvessége a levegő relatív páratartalmának és hőmérsékletének változásával. Nagy jelentősége van a nedvességegyensúlynak, mert ez mutatja meg, hogy milyen nedvességet fog a fa felvenni a felhasználási körülményektől függően.

Hazánk klimatikus viszonyai nem teszik lehetővé a papír minőségi feldolgozásához szükséges elegendő légnedvesség folyamatos fenntartását mesterséges páratartalom-szabályozás nélkül. A papír legkedvezőbb esetben is már a nyomdába érkezéskor maximum 50-60%-os nedvességtartalommal rendelkezik, ám többször ennél is kevesebbel, ha a szállítás előtt hosszabb ideig raktározták. Mindehhez hozzáadódik, hogy a nyomdai feldolgozás előtti tárolás alatt is nagyban csökken a papír víztartalma. Tároláskor az egymást fedő papírrétegek megakadályozzák az anyag közepének kiszáradását, viszont a levegővel érintkező papírszélek felé csökkenő nedvességtartalom miatt kialakuló méretkülönbségek (száradás közben a papír természetes alapú rostjai rövidülnek) úgynevezett teknősödést okoznak, a felület nem lesz egyenletes, ez nyomáskor hibák forrása lehet. A száraz papír a nyomdafestékből felvett nedvesség hatására megnyúlhat, ami a készterméknél pontatlanságot, minőségromlást okoz.

A másik probléma, hogy nyomás közben a súrlódástól a nem megfelelő nedvességtartalmú papír statikusan feltöltődik, ez duplázást eredményezhet. Magas páratartalom esetén ez a probléma kiküszöbölhető, mivel a nedves levegőben a súrlódáskor felhalmozódó elektromos töltés eloszlik. Az ipari léptékű párásítás másik előnye, hogy a levegőben szálló por mennyisége jelentősen csökken.

Relatív páratartalom beállítása

Az optimális relatív páratartalom beállítása, konstans biztosítása és csarnok területén homogén eloszlatása nélkül nem képzelhető el a ma nívós nyomdaipari technológia. A papír nedvességtartalma egyenes korrelációban van a légnedvességgel.

Hazánkban az év kétharmad részében alacsony a relatív páratartalom, ami – a minőség megtartása mellett – megnehezíti a papír megfelelő feldolgozását, kezelését, tárolását. A páratartalom-szabályozás fontosságát az élet számos más területén is magától értetődőnek tekinthetjük, a faipari jelentősége sem kisebb.  A kibocsájtott páramennyiség szabályozható, a páraszemcsék a szálló porszemcsékhez tapadva azokat a talaj felé irányítják, ily módon hatásosan eltávolítják a levegőből a 0,1-1000 mikron méret közötti, belélegezhető részecskéket: magas páratartalmú levegőben a vízrészecskék a szálló port azonnal megkötik. A Tecnocooling nagynyomású párásítási megoldás hozzájárul a gyár területén dolgozó alkalmazottak humán-komfortjának javításához:

 • a nagynyomású fúvókán 4-10 mikron nagyságú vízcseppmértre porlasztott pára leszorítja a szálló port a műhelyben
 • nyári melegben (hőségben) adiabatikus módon (párolgási hőelvonás elvén) csökkenti a gyártócsarnok hőmérsékletét, ezáltal kedvezőbb munkakörülmények érhetőek el
 • a szálló por szárítja a levegőt, melynek munkavédelmi határértéke: 40% relatív páratartalom. A párásítás révén nő a csarnok légnedvessége, a technológiai előírások betartása a munkavállalók egészségi körülményeit is javítja.

A Tecnocooling Kft. által forgalmazott párásító rendszerek a gyártási folyamatnak megfelelő páratartalom szintre képesek beállítani a relatív páratartalmi értéket 1%-os pontossággal. Így akár csarnokrészenként külön-külön szabályozható a páratartalom szintje. A vezérléshez PLC megoldásokat javaslunk, a zónák párásítását pedig nagynyomású mágnes-szelepekkel vezéreljük. A páratartalom mérése nagy pontosságú szenzorokkal történik, melyek a jelet a központi vezérlő automatikába (PLC) juttatják. A párásító rendszer központi PLC-je a hozzá kapcsolódó LCD kezelőfelületen keresztül programozható. A nagynyomású szivattyúk frekvenciaváltóval modulárisan vezérelhetők, többlet energia felhasználás nélkül biztosítva az éppen működő rendszer tökéletes vízellátását. A rendszerek teljesen automatizáltak, emberi felügyeletet nem kívánnak csak átprogramozáskor!

gyomai_kner_nyomda_09
Gyomai Kner Nyomda _ Tecnocooling

Nyomdaipari párásító rendszer legfontosabb előnyei:

 • selejt mennyiségének visszaszorítása 60-90% mértékben
 • minőség javulása
 • szálló por okozta problémák megszüntetése
  • javuló munkakörülmények
  • robbanásveszély csökkentés
  • tűzveszély csökkentése akár 70%-kal
 • precízebb nyomtatás, kevesebb festék fogyás

A párásító rendszerek élettartamát és a munkavédelmi környezeti előírások figyelembevételével az alábbi megoldásokat javasoljuk a párásítás kiépítés mellett: vízminőséget javító berendezések (víztisztaságot garantáló mechanikai szűrők, bakteriális fertőzéseket megelőző UV szűrők, vízkő képződést megelőző ioncserés vízlágyítók, teljesen tiszta vizet előállító fordított ozmózisos RO vízkezelők)

A berendezés működési költségei rendkívül alacsonyak összevetve a gőzlándzsás- ultrahangos- vagy sűrített levegős párásító rendszerekhez képest. A rendszer működését kis vízfogyasztás, és alacsony elektromos energia felhasználás jellemzi, így a beruházás rövidtávon megtérül.
A weblap és annak tartalma a Tecnocooling Kft. tulajdonát képezi és a szerzői jog törvényeinek és nemzetközi egyezmények védelmében áll. A weblapon megjelentetett tartalom, az ott publikált cikkek mind a Tecnocooling Kft. kizárólagos szellemi tulajdonát képezik.

Partnereink véleménye a nyomdaipari párásítás és párahűtés technológiánkról

A Gyomai Kner Nyomda Zrt. 2020-as műszaki, technológiai fejlesztéseinek egyik eleme volt a nyomdaiparban ma már kihagyhatatlan páratartalom szabályozási rendszer kiépítése. A páratartalom automatizált szabályozását nyomdánkba a TecnoCooling Kft. instalállta, szakszerűen, a megbeszéltek szerinti határidők betartásával.
Domokos Zoltán Műszaki vezető Gyomai Kner Nyomda Zrt. Gyomaendrőd
A nyomdaiparban igen lényeges a papír nedvesség tartalma. A csarnok száraz levegője rontott a helyzeten, de megoldást nyújtott a Tecnocooling Kft párásító rendszere melyet gyorsan, pontosan üzemeltek be. A speciális nyomdaipari berendezésünk hatékonysága a párásítás óta folyamatosan magas szinten van.
Szathmári Attila Ügyvezető OOK Press Kft. Veszprém

Nyomdaipari párásító és párahűtő berendezéseink és termékeink

Információ és rendelési lehetőség a webáruházunkban: www.hutes-futes.hu