Párásítás és párahűtés a gombatermesztésben

A gombatermesztésben a párásítás két fő módja a természetes és mesterséges párásítás

Párásítás a gombatermesztésben

A párásítás fontos szerepet játszik a gombatermesztésben, mivel a gombák a nedvességre, a fényre és pára mennyiségére is nagyon érzékenyek. A megfelelő páratartalom nélkül a gombák nem tudnak megfelelően növekedni és fejlődni.

A gombatermesztő környezet párásítása és párahűtése olyan módszer, amelyet a gombatermesztés során alkalmaznak, hogy javítsák a termelési körülményeket és növeljék a gombatermések minőségét és mennyiségét.

A módszer a következőket jelenti:

  • Párásítás: A párásítás során a termelők nedvesítő berendezéseket használnak, hogy a termelőterületen megnöveljék a levegő nedvességtartalmát. Ez különösen fontos a gombák számára, mivel a gombák nedves környezetben nőnek és szaporodnak. A párásítás a gombák nedvességtartalmának megőrzésére és a termelési időszak meghosszabbítására is hasznos lehet.

  • Párahűtés: A párahűtés során a termelők hűtőberendezéseket használnak, hogy csökkentsék a termelőterület hőmérsékletét. A gombák hőmérsékletérzékenyek, ezért fontos a hőmérséklet szabályozása. A párahűtés segítségével a termelők biztosítják, hogy a gombák megfelelő hőmérsékleten maradjanak, amelyek lehetővé teszik a jobb minőségű termelést és a nagyobb termelést.

A gombatermesztésben a párásítás két fő módja a természetes és mesterséges párásítás.

A természetes párásítás a leggyakrabban használt módszer, amely során a termesztők a környezet páratartalmát használják fel. A gombatermesztő létesítmények általában olyan helyeken vannak, ahol a levegő magasabb páratartalmú (jó esetben folyó vagy tó közelében), de hazánkban jellemzőbb a mesterséges környezet használata: pincék, üvegházak, fóliasátrak A termesztők a megfelelő páratartalom biztosítása érdekében gyakran szellőztetik a területet és a talajt öntözik.

A mesterséges párásítás során a gombatermesztők olyan berendezéseket használnak, amelyek segítségével ellenőrzik és szabályozzák a páratartalmat. A leggyakoribb mesterséges párásító rendszer a vízporlasztók használata, amelyek finom vízpermetet bocsátanak ki a levegőbe. A magasnyomású párásítók által kibocsátott vízpermet felülete nagyobb, mint a cseppfolyós állapotú vízé, így a levegő nedvességtartalma növekszik anélkül, hogy a gombákra káros cseppeket okozna.

Ipari párásító berendezéseinknek köszönhetően a párásítással ideális páratartalmú környezetet hozhatunk létre

A Tecnocooling Kft. által forgalmazott párásító rendszerek a termelési folyamatnak megfelelő páratartalom szintre képesek beállítani a relatív páratartalmi értéket 1%-os pontossággal. Így akár helyiségenként, külön-különszabályozható a páratartalom szintje. A vezérléshez ipari PLC vezérlőket használunk, ha szükséges a zónákat pedig nagynyomású mágnes-szelepekkel szabályozzuk. A páratartalom mérése nagy hatótávolságú szondákkal történik, melyek a jelet a központi vezérlő automatikába (PLC) juttatják. A PLC LCD kezelőfelületen keresztül programozható a párásító rendszer. A nagynyomású szivattyúk inverterrel és frekvenciaváltóval készülnek, ezáltal biztosítva az éppen működő rendszer tökéletes vízellátását többlet energia felhasználás nélkül. A rendszerek teljesen automatizáltak, emberi felügyeletet nem kívánnak csak átprogramozáskor!
A párásítás fontossága miatt a gombatermesztők általában rendkívül figyelnek a páratartalomra és a levegő minőségére. A megfelelő párásítás hozzájárul a gombák egészséges növekedéséhez és csökkenti a betegségek és kártevők kockázatát.

A gombatermesztés során fontos, hogy az optimális páratartalmat és hőmérsékletet biztosítsuk a gombák számára.

A gombák heterotróf táplálkozása miatt számukra a fény nem létfontosságú. Többségük azonban nem képes sötétben normális termőtest képzésre. A közvetlen, erős fényt nem szeretik, csak szórt fényben fejlődnek kielégítően.
A gombáknak nedvességre és a fejlődési időszakokban az optimális hőigény biztosítására van szükségük, így ha a környezetük nem megfelelő, akkor nem tudnak megfelelően fejlődni.

Szakmai állásfoglalás:

„A gombák termőteste 88-90 % vizet tartalmaz, így vízigényük igen nagy. A vizet a táptalajban és a termesztőberendezés légterében is biztosítani kell számukra. A legtöbb vizet a bocskoros és harmatgomba igényli, a táptalaj nedvességtartalma legalább 70-75 % legyen. Közepes a vízigénye a csiperkének (65-70 %), a laskagomba a legkevésbé vízigényes, micéliuma 60-65 %-os víztelítettség esetén növekszik leggyorsabban. Páratartalom iránti igényük csaknem azonos, fejlődésük első szakaszaiban 80 %-os, a harmadik szakaszban pedig 85-90 %-os páratelítettség esetén növekednek normálisan.” 

Forrás: Gombatermesztés, Oktatási segédanyag
Csorbainé Gógán Andrea, Dr. Pék Zoltán

 

A páratartalom szabályozás hatékony módszer lehet a gombatermesztés során, azonban fontos figyelembe venni a környezeti tényezőket, a gomba fajtáját és a termesztési körülményeket is. A túlzott páratartalom vagy hőmérséklet változások negatívan befolyásolhatják a gomba növekedését és termelését. Ezért fontos a megfelelő szabályozás és monitorozás a gombatermesztés során. 

A weblap és annak tartalma a Tecnocooling Kft. tulajdonát képezi és a szerzői jog törvényeinek és nemzetközi egyezmények védelmében áll. A weblapon megjelentetett tartalom, az ott publikált cikkek mind a Tecnocooling Kft. kizárólagos szellemi tulajdonát képezik.

gombatermesztes_parasitas_tecnocooling_01
gombatermesztes_parasitas_tecnocooling
gombatermesztes_parasitas_tecnocooling_2023
gombatermesztes_parasitas_tecnocooling_2023

Gombatermesztő telepek párásítás és párahűtés referenciáink

A párásítás és párahűtés olyan módszer, amelyet a gombatermesztés során alkalmaznak, hogy javítsák a termelési körülményeket és növeljék a gombatermések minőségét és mennyiségét.

Partnereink véleménye gombatermesztést segítő párásítási és párahűtési technológiánkról

Három gombatermesztő helyiség páratartalom szabályozását oldotta meg nekünk a Tecnocooling Kft. Köszönöm a munkájukat, a segítőkész, innovatív hozzáállást!
Gombatelep Nőtincs - Vastagh Péter

Gombatermesztő párásító és párahűtő berendezéseink és termékeink

Információ és rendelési lehetőség a webáruházunkban: www.hutes-futes.hu