ESD védelem párásítással

A legjobb ESD védelem, ha a sztatikus feltöltődés megelőzését kombináljuk a sztatikus töltések megfelelő módon történő elvezetésével, ha azok mégis előfordulnak.

ESD védelem párásítással

ESD védelem (Elektrosztatikus Kisülés Védelem) ma már megkerülhetetlen az elektronikai gyártástechnológiát alkalmazó iparágban. Mára az ESD által keletkező hibák, sérülések kiküszöbölésére az elektronikai eszközöket, alkatrészeket olyan gyártói környezetben használják vagy tárolják, ahol a levegő relatív nedvességtartalma magasabb, mint az általában ajánlott érték, általában 50-60% felett. A magasabb relatív páratartalom (RH) segít csökkenteni az elektrosztatikus töltések felhalmozódását és kisülését, amelyek károsíthatják az elektronikai eszközöket.

A relatív páratartalom hatása az ESD-re

Érzékelhető a különbség a statikus elektromosság kialakulásában, amikor a levegő kiszárad (a relatív páratartalom csökken). A relatív páratartalom (RH) közvetlenül befolyásolja a felület azon képességét, hogy képes-e tárolni az elektrosztatikus töltést. A megfelelő relatív páratartalom mellett a felületi ellenállás csökken a padlókon, asztalszőnyegeken, munkaállomásokon és más területeken. A levegő nedvessége vékony védőfilmet alakít ki a felületeken, amely természetes vezetőként szolgál az elektromos töltések eloszlatására. Ha a relatív páratartalom 40% alá csökken, ez a védelem megszűnik és a tárgyak statikus elektromossággal töltődnek fel újra a dolgozói tevékenységek hatására.

Az ESD kialakulását a Tecnocooling speciális magasnyomású rendszerével  csökkentjük, amely segít növelni a környezeti nedvességtartalmat.
Ebben az esetben a vízpárához a gyógyszeriparban is használt RO (fordított ozmózis) vízkezelési és víztisztítási technológiát használjuk. Az elmúlt 10 évben vette át a teljes ioncserélő sótalanító berendezések helyét. Ezzel a modern szűrési technológiával akár 10µs alatti vízminőséget is elő lehet állítani. A fordított ozmózis (RO) berendezés olyan vízszűrő, amelynek nyílása 0,0001 mikron, vagyis ezzel a víztisztítással eltávolíthatjuk a szerves szennyeződéseket, a nehézfémeket, baktériumokat is a vízből. RO berendezés által szűrt lágyvizet porlasztunk a levegőbe, amely körülveszi az elektronikai eszközöket és megakadályozza az elektrosztatikus töltések felhalmozódását.
A Tecnocooling automatizált párásító/pormegkötő rendszerével a páraködöt szakaszos befúvással juttatjuk a légtérbe. A speciális szivattyú (Tecnocooling Premium Time) 70 Bar nyomással a 0,15-0,20 mm furatú kúppalást fúvókákon keresztül préseli át a vizet, így kb. 4-7 micron méretű vízpárát porlaszt szét a térben.

A PLC vezérlő a páraérzékelő beállított értékén kívűl időzítési lehetőséggel is működtethető.
A vízlágyító készülék által biztosított lágyvíz, a kisnyomású ágon a többlépcsős mechanikai szűrés, az RO berendezés és a magasnyomású szűrő, mind egy biztonsági elem, ami hosszú távon a vízkő képződést, a fúvókák eltömődését is megakadályozza.
A rendszerbe beépített magasnyomású védelem probléma esetén másodperceken belül leállítja a rendszert, kizárva a párásított területre történő nagy mennyiségű víz bejutását.

A gyártók törekvése követni az alapvető elvet, miszerint „a sztatikus elektromosságot olyan szinten tartjuk, ami minimalizálja a károkat” de, a töltés kialakulásának teljes megszüntetése nem megvalósítható.
 

Forrás:
Fundamentals of Electrostatic Discharge
Part Two—Principles of ESD Control – ESD Control Program Development © 2013, EOS/ESD Association, Inc., Rome, NY

A párásítással történő ESD védelem az egyik ilyen „törekvés” a megelőzésben,   az elektronikai eszközöket, alkatrészeket azonban továbbra is meg kell védeni a közvetlen érintkezéstől, az elektrosztatikus töltések forrásaitól. (például a szintetikus ruházattól)
A párásítás általi ESD védelem általában olyan környezetben alkalmazható, ahol az elektrosztatikus töltések különösen nagy kockázatot jelentenek az elektronikai eszközökre, termékekre. Az elektronikai gyártók általában magas relatív páratartalmú környezetet biztosítanak az alkatrészeket összeszerelő és tesztelő helyeken, hogy minimalizálják az ESD káros hatásait.
Fontos megjegyezni, hogy a párásítás nem az egyetlen ESD védelmi módszer, más technológiákat is alkalmaznak, például speciális bevonatokat, ESD padokat, földelési rendszereket és megfelelő védőruházatot. Az optimális ESD védelem érdekében a megfelelő technológiákat és eszközöket kell kombinálni az adott környezet és felhasználás függvényében.

Az ESD védelmi program terv követelményei

Az IEC 61340-5-1 és ANSI/ESD S20.20 elektrosztatikus kisülés (ESD) védelemmel foglalkozó szabványok előírják, hogy minden olyan folyamat során, ahol ESD érzékeny (ESDS) elektronikai termék gyártása, kezelése, összeszerelése, tesztelése, beépítése, csomagolása vagy javítása (stb.) történik, ki kell dolgozni egy ESD védelmi program tervet, amivel biztosítani lehet az elektronikai termék ESD hatások elleni védelmét. 

(Forrás: az IEC 61340-5-1:2016 szabvány 5.2.4 pont)

A weblap és annak tartalma a Tecnocooling Kft. tulajdonát képezi és a szerzői jog törvényeinek és nemzetközi egyezmények védelmében áll. A weblapon megjelentetett tartalom, az ott publikált cikkek mind a Tecnocooling Kft. kizárólagos szellemi tulajdonát képezik.

ESD_vedelem_tecnocooling
Vízlágyító RO fordított Ozmózis Tecnocooling
tecnocooling_eagle_ottawa_szolnok_csarnokparasitas_ESD_vedelem
Melecs_parasitas_ESD_vedelem

ESD védelem párásítással - referenciáink

Az ESD védelem érdekében sok helyen már gyártástechnológiai elvárás az előírt relatív páratartalom érték állandó biztosítása.

Partnereink véleménye párásító ESD védelem technológiánkról

2022-ben építettük ki a MELECS EWS GmbH Magyarországi Fióktelepének egyik csarnokában az automatizált páratartalom szabályozó rendszert. Tesztüzem alatt a rendszert a gyártástechnológiai elvárásainkhoz igazítottuk, az elvárt relatív páratartalmat egyenletesen biztosítja.
Varga László | Maintenance Leader

ESD védelemre használt berendezéseink és termékeink

Információ és rendelési lehetőség a webáruházunkban: www.hutes-futes.hu