Üvegházak-, fólia sátrak párásítása

Az asszimiláció folyamatának egyik előfeltétele a megfelelő légnedvesség.

Üvegházak-, fóliasátrak párásítása

Az asszimiláció folyamatának egyik előfeltétele a megfelelő légnedvesség.

A zöld növényi szervezetek asszimilációs (az élő szervezetek, a környezetükből felvett anyagokból saját testük anyagait felépítik) folyamatának egyik előfeltétele a megfelelő légnedvesség. A víznek, amit a növények felvesznek, 98%-át el is párologtatják; csak 2% az, amit az asszimiláció során, illetve testük felépítésére felhasználnak. De a tapasztalatok alapján nagyobb lombtömegű növényzet sem növeli észrevehetően a tér relatív páratartalmát, csak kis mértékben járul hozzá az emelkedéséhez. A helyiségek levegőjének megfelelő mértékű párásítását csak aktív párologtatókkal lehet megoldani. 

A párásítás elősegíti a növények fejlődését
A fotoszintézis során a növények C02-t használnak fel, ami a levelek és a szárak légzőnyílásain keresztül jut az asszimiláló sejtekhez. A légzőnyílásokat ún. zárósejtek határolják, amelyek a légzőnyílást csak meghatározott légnedvesség esetén nyitják ki. Száraz levegőben a növény a légzőnyílások bezárásával védekezik a kiszáradás ellen: csakhogy így a C02 sem tud bejutni a növénybe, és ezért leáll az asszimiláció, az oxigéntermelés. Ekkor a növények kezdetben visszamaradnak a fejlődésben, végül elpusztulnak.

Szakmai állásfoglalás a zárt termesztő házak párásításának fontosságáról:
„Ha nagyon száraz bent a levegő, akkor a magasnyomású párásító ezt a légtérhűtést ellátja és a páratartalomnak a növelését a növények meghálálják. Sok ilyen kis apróságból tevődik össze ez az „ég és föld” különbség.”
Forrás:
agrarszektor.hu 2020. augusztus 24., Oltyán István – Árpád-Agrár Zrt.

Az automatikus páratartalom szabályozás fő előnyei üvegházakban, fóliasátrakban:

  • az optimális páratartalom biztosítása
  • magas terméshozam elősegítése
    (Minden növény számára más és más az optimális páratartalom, ez az egyik feltétele a magas terméshozam elérésének. Az uborka például leginkább 80 százalékos egyenletes páratartalmat igényel – Ebből következően a nyolcvan százaléknál magasabb vagy alacsonyabb páratartalom terméscsökkentő hatású.)
  • télen a fűtés okozta légszárazság megelőzése
  • nyáron a párásítás segítségével hűtik, alacsony páratartalom esetén pedig nedvesítik az üvegházat/zöldházat.

A szakemberek képesek befolyásolni a hőmérsékletet, a fényt, de az optimalizált páratartalom legalább ennyire szükséges. A légtérhűtéssel, párásítással akár 3-5 °C különbséget érhetünk el, amely a például a paprika esetében védelmet nyújt a napégéssel szemben.
A korszerű üvegházak versenyképesebbé teszik a zöldség és egyéb növénykultúrák termesztését, nagyon jól zártak, jól szabályozhatók, ipari eszközökkel vezérelten, a növények számára optimálisan elvárt belső környezet biztosítható.
A mai helyzetben (ami támogatandó törekvés) ugyanis minden arról szól, hogy az emberek lehetőleg a legtöbb hazai terméket fogyasszák, függetlenül időjárástól, évszaktól és egyéb, nem várt körülményektől. A világ minden táján ez a trend kezd érvényesülni, miközben a termőtalajok mérete csökken, ami azt eredményezi, hogy ha nem is a felhőkarcolók tetején, de zárt termesztő házak épüljenek minden lehetséges négyzetméteren.

A Tecnocooling Kft. párásító rendszereit sikerrel alkalmazza több partnerünk üveg- és fóliaház párásítására és hűtésére. A speciális nagynyomású szivattyú segítségével, a légtérbe porlasztott víz, a beállított értéknek megfelelően párásítja a környezetét, miközben a hűsítő hatása is érvényesül. A párásító rendszerünk rozsdamentes elemekből, 70-bar ipari nagynyomású szivattyúkkal történik 80-100 bar nyomáson.

A párásító rendszerek élettartamát és a munkavédelmi környezeti előírások figyelembevételével az alábbi megoldásokat javasoljuk a párásítás kiépítés mellett: vízminőséget javító berendezések (víztisztaságot garantáló mechanikai szűrők, bakteriális fertőzéseket megelőző UV szűrők, vízkő képződést megelőző ioncserés vízlágyítók, teljesen tiszta vizet előállító fordított ozmózisos RO vízkezelők).

A weblap és annak tartalma a Tecnocooling Kft. tulajdonát képezi és a szerzői jog törvényeinek és nemzetközi egyezmények védelmében áll. A weblapon megjelentetett tartalom, az ott publikált cikkek mind a Tecnocooling Kft. kizárólagos szellemi tulajdonát képezik.

tecnocooling_uveghazak_olaszorszag
Saccra chili Fóliasátor

Üvegház párásítás és párahűtés referenciáink

A berendezés működési költségei rendkívül alacsonyak. A rendszer működését kis vízfogyasztás, és alacsony elektromos energiafelhasználás jellemzi, a készülékbe fektetett tőke így hamar megtérül.

Partnereink véleménye Üvegház párásítás és párahűtés technológiánkról

Minden üvegházi termelő álma a tervezhető mikroklíma. Ehhez az ideális hőmérséklet már biztosított, de a megfelelő páratartalomra még szükség volt. A Tecnocooling Kft. segítségével ez is megvalósult.
Sztanev Bolgár Kertészet
A Debreceni Egyetem MÉK kísérleti kertjében felépült kutató üvegházunkban a klimatikus viszonyok tesztelése, optimalizálási lehetőségeinek feltérképezése kapcsán kerültek érdeklődésünk középpontjába a Tecnocooling Kft. által forgalmazott evaporatív mobil hűtő berendezések. Megtaláltuk számunkra a legjobb megoldást, köszönjük!
Koroknai Judit - tanszéki mérnök
Mezőgazdasági Növénytani, Növényélettani és Biotechnológiai Tanszék

Üvegház párásító és párahűtő berendezéseink és termékeink

Információ és rendelési lehetőség a webáruházunkban: www.hutes-futes.hu