Pincészetek- és borospincék párásítása, páratartalom szabályozása
A pince fő feladata egy bizonyos mikroklíma fenntartása az év bármely szakában.
Borospince párásítás
A pince fő feladata egy bizonyos mikroklíma fenntartása az év bármely szakában. A borospincék hőmérséklet-, és páratartalom változása éves szinten jelentős, ami a borkészítés folyamatát nagyban befolyásolja.
A borospincék hőmérsékletváltozása és a páratartalom változása éves szinten jelentős, ami a borkészítés folyamatában problémákat okozhat. Az úgynevezett „pincehideg” kialakulásában, a párolgásnak van komoly szerepe. A megfelelő helyre elhelyezett hőmérőszonda segítségével mért talajhőfok és a pincehőfok közötti különbséget a fal- illetve kőzetstruktúrából kipárolgó víz okozza, ugyanis a párolgás hűtéssel jár.
Ha a borospince kialakítása és adottságai nem biztosítják az optimális mikroklímát, a páratartalmat és szellőztetést szabályozni kell. Az általános légkondicionáló berendezések szárítják a levegőt. Az alacsony páratartalom miatt a fahordók kiszáradnak, ez minőségi és anyagi veszteséget okoz, nem beszélve a termelési időről. Emellett, a mai modern módszerek elterjedésével – mint amilyen az irányított erjesztéses technológia is-, a mesterséges hűtés mind fontosabb szerephez jut a bortermelés folyamatában.
A TecnoCooling párásító rendszerek használata rengeteg előnnyel jár a borospincék termelékenységének fokozásában, alkalmazásával egyszerűen szabályozható a páratartalom és hőmérséklet.
Pincék borászati és bortárolási szempontok szerint felsorolt, javasolt páratartalma
A relatív páratartalom fontosságát, szerepét mutatja az alábbi felsorolás
• Tölgyfahordós érlelés
Új hordók esetében: 79–88%, 15–12 °C levegőhőfoknál. Ha a páratartalom magasabb, akkor a hordó hamar penészedni kezd. Ha alacsonyabb, akkor egyrészt a borból a faanyagon keresztül kipárolgás indul meg, amely számottevő folyadékveszteséget okozhat, másrészt hajszál repedések keletkezhetnek a hordó felületén.
- Tárolás régi fahordókban
70–90%, 11–15 °C. 87% fölött azonban már jelentkezhet a penészedés veszélye, amennyiben nem kezeljük a hordókat. Különösen 60% alatt ugrásszerűen növekszik a folyadékveszteség. - Tartályos érlelés és tárolás
Szabályozott hőfokon: 40~80%. A modern tartályok hűthetőek, így a légtér hőfoka nem játszik akkora szerepet, mint egyéb esetekben. Itt az alacsonyabb páraértékek a levegő tisztasága – kisebb csíraveszély miatt fontosak.• Palackos érlelés és tárolás (parafa dugós palackok)
Mivel a dugón keresztüli kipárolgás, alkohol, illetve folyadékvesztés itt is felléphet, a javasolt értéktartomány 72–85%, a hőmérséklet függvényében.
A Tecnocooling párásító készülékkel természetes és gazdaságos úton megoldhatók mindazon problémák, melyek a borospincékben lévő nedvesség, illetve a helyes hőmérsékleten tartást akadályozzák. A rendszer által képzett páraköd 5-10 mikron közötti cseppekből áll, melyek a levegőbe kerülve azonnal elpárolognak, a hordókon és egyéb felületeken történő kicsapódás nélkül. A hordók a levegő optimális páratartalomszintje mellett nem száradnak ki.
A hűtési-párásítási rendszer a borkészítés érlelési folyamata során is fontos szerephez jut.
Azok a borászok, akik modern párásító készüléket használnak, az első osztályú borok területén nagyobb visszatérülést tapasztaltak mind minőségben, mind mennyiségben.
A TecnoCooling párásító rendszerekkel kiszámítható, jobban kezelhető az a folyamat, ami a jó minőségű bor készítésének feltétele. A rendszer alacsony fenntartási költségei egy fontos aspektusa a párásításnak, ha összehasonlítjuk más, a környezeti tényezők kontrollálására kifejlesztett megoldásokkal. Az energiaköltségek alacsonyak, a beszerelés egyszerű és gyors.
Előnyök:
- biztosított az állandó páratartalom
- növelhető a borospincék általános termelékenysége
- optimális párásítás: megszűnik a fahordók kiszáradásának veszélye
- megakadályozható a borok természetes párolgása
- segít a megfelelő hőmérséklet megtartásában
- a hagyományos hűtési technológiákkal szemben nagyságrendekkel kisebb a működtetési költség
Teljes kontroll:
A rendszer különböző elektronikus vezérlésű feladatokat is támogat, köszönhetően azoknak a speciális eszközöknek, mint a termosztát, a páratartalom-mérő vagy az időzítő. A készülék a külső környezeti változásoktól függetlenül egész nap biztosítja a megfelelő körülményeket, a párásítás minden szempontból szabályozott.
A párásító rendszerek élettartamát és a munkavédelmi környezeti előírások figyelembevételével az alábbi megoldásokat javasoljuk a párásítás kiépítés mellett: vízminőséget javító berendezések (víztisztaságot garantáló mechanikai szűrők, bakteriális fertőzéseket megelőző UV szűrők, vízkő képződést megelőző ioncserés vízlágyítók, teljesen tiszta vizet előállító fordított ozmózisos RO vízkezelők).
A berendezés működési költségei rendkívül alacsonyak. A rendszer működését kis vízfogyasztás és alacsony elektromos energiafelhasználás jellemzi, a készülékbe fektetett tőke így hamar megtérül.
A weblap és annak tartalma a Tecnocooling Kft. tulajdonát képezi és a szerzői jog törvényeinek és nemzetközi egyezmények védelmében áll. A weblapon megjelentetett tartalom, az ott publikált cikkek mind a Tecnocooling Kft. kizárólagos szellemi tulajdonát képezik.






Borospince párásítás referenciáink
Azok a borászok, akik modern párásító készüléket használnak, az első osztályú borok területén nagyobb visszatérülést tapasztaltak mind minőségben, mind mennyiségben.
Partnereink véleménye borospince párásítás technológiánkról
Borospince párásító és párahűtő berendezéseink és termékeink
Információ és rendelési lehetőség a webáruházunkban: www.hutes-futes.hu